www.olivervulovic.com

Makedonska vlada hoće da posvađa dva bratska naroda

Vlastodršci u Skoplju uporni u nameri da realizuju sramotnu odluku o zatvaranju vladike SPC-a Jovana

Baš nam se hoće da nas neprestano podsećaju da smo Srbi i da živimo na Balkanu. Eto, i iz bratske Makedonije, koju smo prvi, kada to nijednoj drugoj državi nije padalo na pamet, priznali pod njenim ustavnim imenom, njen narod, državu i jezik, poslednjih dana nam stižu poruke – nije dovoljno! Demoliran je i uništen još jedan hram Ohridske arhiepiskopije, prebijeni su sveštenici... Hoće ljudi na nekanonski način i crkvu, hoće, pored svega datog im, i dušu.

Taman smo malo zaboravili i donekle oprostili to što su bagerom sravnili manastir koji je podizao Njegovo blaženstvo Jovan, i to što su maltretirali i do glave ošisali monahinje manastira, kada im "neko" došapnu da bi bilo dobro i utamničiti tog Jovana na godinu i po i pride ga u zatvoru obrijati i poniziti.

Da je tako nešto, ne daj Gospode, uradio ili najavio da će uraditi neko iz Srbije prilikom posete makedonskih popova manastiru Prohor Pčinjski, u Srbiji bi smo svi zanemeli od buke koju bi podigli Skupština, Savet Evrope, Evropska Komisija, Oebs, strane i domaće nevladine organizacije, Solana, Berns, Amanpur i papa. Ovako, pošto se radi o prebijanju pripadnika kanonski priznate Arhiepiskopije u okviru Srpske pravoslavne crkve, ono "srpske" je i odlučilo kako će se prema tim vandalizmima i odnositi svet. Ne odnose se nikako. Kao da u jednoj državi koja je potpisala Pakt o stabilizaciji i asocijaciji sa EU, toj istoj EU nije bitno u kom smeru ide Makedonija u oblasti poštovanja osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Makedonija je ujedno i jedina država na planeti u koju srpski monasi i sveštenici ne smeju da uđu u odeždama. I Malezija, koja je ratnih 90-ih apsolutno zabranila ulazak bilo kojeg građanina SRJ na svoju teritoriju, u svojoj odluci je napravila iznimku samo za sveštenike SPC.

Za dalji razvoj cele situacije je bitna i činjenica da se vatikanski nuncije u Skoplju nije oglasio ni sa jednim apelom pripadnicima još nepriznate MPC da se odreknu nasilja i da se vrate za što i razgovaraju sa SPC od koje jedino i mogu ikada ishodovati oprost a samim tim i ciljeve za koje se zalažu. Ekselenciji nunciju ne pomažu, jer se on vrlo rado umeša u bilo koje druge "unutrašnje stvari" kada su u pitanju interesi Svete Stolice. Njegov apel radi zaštite interesa "sestrinske SPC", kako papa Benedikt 16. voli da kaže, bi bio i signal ambasadorima ostalih katoličkih država da podu njegovim stopama i na taj način prisile siledžijsku vladu u Skoplju na razum.

No, ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji, a taj isti nuncije i ti isti ambasadori totalno su slepi na najnovija pregrupisavanja šiptarskih terorista u Kondovu i okolini Aracinova. Toliko o moći i želji makedonske vlade da detektuje istinske prijatelje svoje države i naroda kroz odnos prema srpskoj državi i Srbima kao narodu uopšte.