www.olivervulovic.com

Jesen stiže pravdo moja

"Nisam siguran da li su postavili metalnu zastavu, gumenu zastavu ili krevetski pokrivač, ali u pravnom smislu to ne znači ništa." Ovako je za Glas Amerike prokomentarisao Tom Kejsi, predstavnik američkog Državnog sekretarijata nedavnu zapanjujuću akciju ruskih naučnika na dnu Severnog Ledenog okeana, koja je do skora bila samo virtuelno uvežbavana i apsolutno u sferama apstrakcije a koja posle ovog, za Amerikance vrlo bolnog, realnog ostvarenja, ima za rezultat i pravno-političke kosenkvence u smislu polaganja ruskog prava na ogromni prostor podmorja, enormno bogatog naftom i ostalim energentima. Dakle, Rusi su za razliku od Amerikanaca, koji svoje rezervne depoe energenata prave oružanim otimanjem tuđih resursa, rezervu za svoj i onako na duge staze nepresušni Sibir opet pronašli putem nauke, na miroljubiv način i u to u svom ataru, podmorskom produžetku Velike sibirske ploče.

Amerikanci koji su na kosmetskom i kasnije iračkom eksperimentu suspendovali, prekršili, povredili i na svaki drugi način zanemarili međunarodno pravo i OUN, u ovom slučaju su se latili proučavanja istog međunarodnog prava i Povelje OUN, to jest njene Konvencije iz 1982. godine o Pomorskom pravu, misleći da će u nekoj alinejici uspeti da nađu ključnu reč koju će moći da na svoj poznati diplomatsko hipokrizični način toliko deformišu pa je kao takvu kasnije kao formirani i nepovredivi politički edikt nametnu kao bezuslovni standard za rešavanje sporova oko suvereniteta nad podmorjem i ako je svima, uostalom kao i u kosmetskom slučaju, kristalno jasno da je pravo na onoj drugoj, a ne na američkoj strani.

Razlika je samo u tome što Srbija nema atomsko oružje, ili makar Bulavu, pa se na njenom primeru lako gazio međunarodni poredak dok se u ruskom slučaju ima na žalost boriti samo putem diplomatije i kako tako, pa makar i naopako, kroz postojeće međunarodne uzanse. Ono što je Kejsi vulgarno i siledžijski ,a bez ikakvog osnova, izrekao na račun ruskog naučnički i geopolitički uspešno izvedenog poduhvata vrlo lako može da citira i bilo koji od nekolicine srpskih predsednika nečega (države, vlade, skupštine, SNVa, stranke.) kada bude govorio o šiptarskim, NATO i američkim zastavama na Kosmetu, ali s tom razlikom što mi međunarodno pravo ne moramo da izvrćemo i kopamo po podrumima Ist Rivera tražeći presedan jer Kosmet nije nikakvo podmorje i produžetak neke Zemljine ploče, već osam vekova neotuđivi deo Srbije. Da nije tako, ostatak Srba na Kosmetu bi odavno pod pokroviteljstvom KFORa i UNMIKa sa po jednim primerkom nove rezolucije OUN pod miškom bio u nekom novom izbegličkom konvoju.

Neću da tvrdim da silom američkog oružja jednog dana možda pomenuta sumorna slika i neće osvanuti u svetskim medijima, ali kako reče Kejsi, moći će Šiptari tada zajedno sa Amerikancima da stave kakve god hoće zastave na jarbole, neće imati ono najvažnije, Rezoluciju OUN iza sebe i njihovo bitisanje na tim prostorima će trajati onoliko dugo dok se i Srbi ne dočepaju makar SS 400 ako ničeg drugog jačeg.

Takođe frustrirani Kanađani su povodom pomenute ruske akcije izjavili da "ovo nije 15. vek pa da se pobadaju zastave gde god ko stigne". Čudo se nisu toga setili kada god su ekonomski, vojno i politički podržavali američke imperijalističke pohode po svetu između ostalog i na Srbiju ili Irak.

Kako to da su modernim, liberalnim i multikulturnim Kanađanima te američke ilegalne akcije sasvim ok, pa su im čak i šiptarski Kanoni Leke Dukađinija imali jača pravna dejstva nego Povelja OUN ( o Ustavu Srbije i da ne govorim) a sada kada, opet moram da naglasim neopravdano misle da su njihova prava i interesi povređeni odjednom priznaju autoritet i nadležnost OUN u nemoći da zajedno sa južnim susedom to reše ekspresnim istresanjem nekoliko hiljada tona osiromašenog uranijuma.

Amerika i Evropa što se tiče pravne definicije statusa Kosmeta i nisu morali da se smaraju Poveljom OUN ili ti srpskim ustavima. Bilo im je dovoljno samo malo da pročešljaju sopstvene sudske odluke, a na čemu se i temelji anglosaksonsko pravo. Pored niza već postojećih sudskih odluka u korist Srbije pre nekoliko dana je i sud u Majamiju u postupku protiv teroriste Padilja sudskom presudom ustanovio da se on na Kosmetu i u BiH borio u ilegalnim-terorističkim formacijama protiv regularnih snaga Republike Srbije i međunarodno priznate ratujuće strane u BiH, Vojske Republike Srpske.

Što se našeg kontinenta tiče dovoljno je samo letimično pročitati sudske presude nemačkih sudova u postupcima repatrijacije Šiptara na Kosmet u kojima se doslovce kaže da regularne snage Vojske SR Jugoslavije ne vrše nikakav teror nad šiptarskim stanovništvom već u okviru svojih ustavnih ovlašćenja brane teritorijalni integritet države i njeno ustrojstvo u sukobu sa terorističkim grupama.

OVK je jedno vreme i bila na listi terorističkih organizacija američkog Državnog sekretarijata dok joj Holbruk i Voker nisu izdejstvovali status priznate ratujuće strane, terajući nekolicinu šiptarskih bandita da obuku iste uniforme i oznake .

Da li se neko od onih "savetnika" setio da prikupi sve te presude i da ih Išingeru da ih na miru i na maternjem jeziku isčita pre nego što je i zakoračio u Beograd i Prištinu? Da li će gospoda savetnici se nekako domoći poslednje sudske presude iz Majamija i dati je Vizneru na proučavanje pa mu tako makar kratkoročno destabilizovati stav da je Kosmet do sada neviđeni, nepojmljivi i nikada pre i nikada posle dogođeni presedan?

Nije ni čudno što od takozvanih pregovarača, tu ne ubrajam gospodina Bocan Harčenka, on je čovek prosto korektivni faktor, stalno slušamo o presedanima, o realnom stanju, o faktičkom stanju na terenu, o tomo kako smo odavno izgubli i slično, ali kada isto neprestano slušam od domaćih opet takozvanih analitičara i srpskih protivladinih a američkih vladinih /u nametnutom žargonu nevladinih/ organizacija onda mi dođe da zahtevam akciju kompletnog plakatiranja Srbije prevodima gore pomenutih presuda i tako, pošto na srpskim medijima pomenute grupe imaju više prostora nego milenijumima stara Crkva, narod obavestimo o jedinom pravom faktičkom i realnom stanju koje poznaje međunarodno pravo.

Valja kroz celu mrežu harangi koje NVO vodi protiv Vlade Srbije optužujući je da, o jeresi, vodi antinatovsku kampanju, pokušati proturiti ovom narodu i vest da NATO pakt više nije sam i da je ŠOS /šangajska organizacija za saradnju/ nedavno održala vojne manevre od kojih se NATO generalima sledila krv u žilama.

Kosmetska kriza nije dovela samo do našeg sopstvenog preispitivanja u smislu neophodnostio našeg članstva u EU u slučaju otimanja Kosmeta, toliko je i na površinu izbacila stvarna osećanja Srba u vezi članstva u NATO paktu. Zbog toga je jaka Rusija lepa vest za međunarodnu pravdu, male narode kao i za budućnost same OUN a ŠOS iskra nade da će se uskoro nazreti kraj jednostranim kabadahijskim orgijanjima NATO alijanse po svetu, a samim tim i jednog dana na našem Kosmetu i u Republici Srpskoj.